Kagyü Meunlam, een festival van wensen
voorgezeten door Ven. Rigzin Jatsön Rinpoché
van 05 tot 07 juli 2024 in Yeunten Ling
"Kagyu Meunlam is bedoeld om de zaden van liefdevolle vriendelijkheid en zuivere motivatie te zaaien, om de kracht ervan te activeren, en zo echte vrede, liefde, geluk en welzijn in de wereld te brengen."
Z.H. 17de Gyalwang Karmapa
De Kagyü Meunlam is een groot internationaal gebedsfestival dat jaarlijks wordt gehouden in Bodhgaya, India, één van de heiligste plaatsen voor boeddhisten wereldwijd. Duizenden mensen komen er bijeen om er naar het boeddhistisch onderricht te luisteren en wensgebeden op te dragen voor vrede en harmonie op aarde, en voor het welzijn en geluk van de hele wereld. Zijne Heiligheid de 17e Karmapa, Ogyen Trinley Dorje, hoofd van de Karma Kagyü-school van het Tibetaans boeddhisme, zit het festival voor.
Geschiedenis :
De eerste Kagyü Meunlam vond plaats in de 15de eeuw in Tibet. Het was de 7de Karmapa Chödrak Gyatso die deze traditie van grote gebedsbijeenkomsten introduceerde. Mensen uit heel Tibet kwamen elk jaar bijeen om te bidden voor het welzijn van alle voelende wezens. Zij herdachten de wonderbaarlijke daden van de Boeddha en lazen een door de Karmapa samengestelde verzameling wensen voor. De wensen werden gereciteerd met de zuivere bedoeling dat alle wezens het geluk zouden bereiken : opstapelen van verdienste, wegwerken van wereldse kwellingen, verspreiding van de zaden van uiteindelijke bevrijding en uitroeiing van alle obstakels en passies van het zijn.
Het voornaamste doel van dit jaarlijkse feest van wensen was het versterken van de discipline binnen de gewijde gemeenschap, het brengen van offers aan de Boeddha's en Bodhisattva's, en het behouden van het vertrouwen van de plaatselijke bevolking, die massaal naar het evenement kwam om de wensen die ze uit hun hoofd kenden, te reciteren en naar het onderricht te luisteren.
In India begon de moderne Meunlam-traditie in 1983, toen Kyabje Kalu Rinpoche, een belangrijke lama van de Kagyü-traditie van het Tibetaans boeddhisme en stichter van het Sonada-klooster, begon met het organiseren van jaarlijkse gebedsbijeenkomsten in de Mahabodhi-tempel in Bodhgaya. Hij kreeg later het gezelschap van zijn leerling Kyabje Bokar Rinpoche, een andere belangrijke lama van de Kagyü-traditie. Toen de 17de Karmapa in 2004 de verantwoordelijkheid voor het festival overnam, introduceerde hij vele vernieuwingen, waardoor het huidige internationale festival ontstond. Onder zijn leiding is de omvang en reikwijdte van het evenement aanzienlijk gegroeid.
De Kagyü Meulam, voorgezeten door de Karmapa, is nu een belangrijke gebeurtenis in het Kagyüpa-leven. Het wordt elk jaar gehouden in de heilige plaats Bodhgaya, in het noorden van India. Duizenden monniken, nonnen en leken uit de hele wereld (Azië, Europa, Amerika, Rusland, enz.) komen bij de verlichtingsboom van Boeddha samen om deze wensen te reciteren.
Het door de Karmapa samengestelde speciale boek met gebeden is naast de oorspronkelijke Tibetaanse taal, beschikbaar in 13 talen (waaronder het Engels en het Frans).
De aspiratie van de 17de Karmapa Ogyen Trinley Dorje voor de Kagyü Meunlam.
"Ik doe deze aspiratie zodat wanneer je deze gebeden reciteert tijdens de Meunlam, elk woord eerst in je hart geboren wordt en dan uit je mond komt. Ik bid dat elke letter en lettergreep een gouden beeld wordt en dat elk woord de hele wereld zal vullen. Mogen alle geluiden van klaagzang en oorlog en de giftige winden van de omgeving worden verdreven. Mogen deze woorden van liefde en mededogen zich vermengen met de aangeboren goedheid van elk wezen en samensmelten tot een machtige kracht. Laat liefde, mededogen en wijsheid schijnen, zoals het licht van de zon, maan en sterren. Mogen zij ieder levend wezen treffen en de duisternis van onwetendheid, gehechtheid en haat verdrijven, die lang in hun wezen op de loer heeft gelegen. Wanneer een levend wezen een ander ontmoet, laat het dan zijn als de hereniging van moeder en kind na een lange scheiding. Mag ik iedereen in zo'n harmonieuze wereld vredig zien slapen op de muziek van geweldloosheid. Dit is mijn droom. "
Een organisatie van dit kaliber kost veel geld. De vervoer- en verblijfkosten van alle Lama‘s, uitnodigingen, gebedenboekjes drukken, gasten ontvangen, enz. Toch willen wij ervoor gaan! Wij rekenen op uw vrijgevigheid om in dit prachtig avontuur het Instituut Kagyu Yeunten Gyamtso Ling te ondersteunen.
Wij willen u er wel aan herinneren, dat tot 31 december 2024, alle giften van minstens € 40 fiscaal aftrekbaar zijn, indien u uw storting doet op rekening van het Tibetaans Instituut, nummer BE63 2200 4930 2308. Vergeet de mededeling "Kagyu Meunlam" niet toe te voegen!
Alvast hartelijk dank voor uw steun.
Het bestuur
------------
Meer informatie over de Kagyü Meunlam vindt u op de speciale website: http://www.kagyumonlam.org (enkel in het Engels).